O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtas_Poznań
    RS
    • 2010
    • 2822

mnie chyba też zaczyna kopać ten zaszczyt wczoraj po wjechaniu do garażu, wyłączeniu radyjka, wszelkiej maści nawiewów usłyszałem "terkotanie"..... dochodzące na moje ucho z tylnej części auta
    pytanie mam do osób które już wymieniały "terkoczący" filtr: czy nie było kłopotów z wymianą w ramach gwarancji (rozumiem że wtedy za części i robociznę NIC się nie płaci ?!! szczęście w nieszczęściu ale wcześniej nie miałem okazji naprawiać aut będących na gwarancji więc nie wiem jak to wygląda w praktyce !)
    a druga sprawa: ile czasu zajmuje wymiana ?? będę akurat niedługo w ASO i może przy okazji by mi to gówno wymienili :idea:

edit:
    bo raczej nie zaczęło "terkotać" dlatego że mi poziom paliwa spadł do rezerwy ? wcześniej nigdy nie jeździłem z tak małą ilością paliwa... więc tak sobie głośno tylko myślę....
    SPOT Poznań:
    .....
    ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• marcink_1
      Rider
      • 2010
      • 312

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
      mnie chyba też zaczyna kopać ten zaszczyt wczoraj po wjechaniu do garażu, wyłączeniu radyjka, wszelkiej maści nawiewów usłyszałem "terkotanie"..... dochodzące na moje ucho z tylnej części auta
      pytanie mam do osób które już wymieniały "terkoczący" filtr: czy nie było kłopotów z wymianą w ramach gwarancji (rozumiem że wtedy za części i robociznę NIC się nie płaci ?!! szczęście w nieszczęściu ale wcześniej nie miałem okazji naprawiać aut będących na gwarancji więc nie wiem jak to wygląda w praktyce !)
      a druga sprawa: ile czasu zajmuje wymiana ?? będę akurat niedługo w ASO i może przy okazji by mi to gówno wymienili :idea:

edit:
      bo raczej nie zaczęło "terkotać" dlatego że mi poziom paliwa spadł do rezerwy ? wcześniej nigdy nie jeździłem z tak małą ilością paliwa... więc tak sobie głośno tylko myślę....
      Jak ASO zna problem, to wymieniają bez problemu. Operacja wymiany trwa z 15 minut, jednak zanim przyjmą samochód, zanim mechanik nim się zajmie to chwilę więcej potrwa. Radzę się umówić wcześniej telefonicznie bo tak przy okazji to chyba nie zrobią.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• Wojtas_Poznań
        RS
        • 2010
        • 2822

marcink_1, ok, dzięki Gorzej jak moje ASO uda głupa i nie będą chcieli wymienić .... wtedy chyba będą mieli małą zadymę wydrukuję im 36 stron tego wątku - niech się zapoznają :P zaraz do nich zadzwonię i się przekonam

edit:
        ha ! zadzwoniłem pan najpierw udawał "niezorientowanego", że niby trzeba obejrzeć posłuchać zdiagnozować.... jak wspomniałem o forum i takie tam, przypomniał sobie że jednak temat jest znany także będą mieli co robić

edit2:
        fak, auto sobie ze mną leci w kulki sprawdzam przed chwilą, siadam z tyłu, kładę nawet oparcia... łeb wkładam do bagażnika niemalże, no i co ? no i NIC nadzwyczajnego nie słyszę ! ocipieć można a w ASO wyjdzie że mam zwidy jakieś do soboty zostało parę dni.... może sytuacja się wyklaruje na "tak" lub "nie" :idea:
        SPOT Poznań:
        .....

Komentarz

• pietro
          Classic
          • 2011
          • 9

Witam wszystkich właścicieli "szkodników" zaprzyjaźnionego forum,
          niestety problem, który nas dotknął jest podobny, i w tym miejscu dziękuję za temat odnośnie "terkotania", jest to niezmiernie denerwujący problem także dla posiadaczy golfów 6 generacji z silnikami 1,4 TSI.
          Problem w moim przypadku objawia się kilkunastosekundowym "terkotem" po odpaleniu ciepłego silnika, problem ten zanika po dodaniu gazu.
          Z Waszego forum dowiedziałem sie, że przyczyna może być wadliwy filtr paliwa, z naszego forum, że dostawcą filtrów dla grupy vw jest włoska firma UFI (made in china) - nawiasem mówiąc chyba nie ma gorszego połączenia :? Dodatkowo dowiedziałem się, że w kwietniu br. vw dokonał aktualizacji części - filtra 1K0201051K z ciśnieniem roboczym 6,6 Bar oraz 1K0201051C z 6,4 Bar (do kwietnia istniały dwa filtry o tym samym numerze, ale różnych ciśnieniach roboczych. (wartość ciśnienia wygrawerowana na filtrze).
          Chciałbym dowiedzieć się na jakich filtrach problem znika (chodzi mi o numer i wartość cisnienia)?
          ...u mnie występuje filtr "1K0201051K 6,6 bara".
          Jeżeli ktoś z Was walczył z problemem w Trójmieście proszę o szczegóły.

U niektórych użytkowników, występuje wibracja przewodów paliwowych, objawiająca się podobnymi efektami wibracji, niestety u mnie, izolacja przwodów paliwowych nie działa i "terkotanie występuje nadal".
          Forum VW Golf VI: wadliwy filtr paliwa

Komentarz

• RS
            Ambiente
            • 2009
            • 238

pietro
            Mysle iz z numerem bedzie problem . Wiekszosc z nas wymieniła filtr na gwarancji - a wiadomo iz w ASO wymieniają czesć i nie oddają starej ( w wiekszosci przypadków " za zamknietymi drzwiami" )

Komentarz

• marian_ag
              Classic
              • 2011
              • 26

Witam.

Mam VW Golf MK5 1.4 TSI CAXA i Octavie II FL też CAX-ę.
              W obu autach jest taki sam problem z tym terkotaniem. Jest tylko minimalna różnica , mianowicie w Golfie hałas ten dobiega z prawej strony, środkowej części podwozia (jakby pod miejscem tylnego prawego pasażera), natomiast w Octavii bardziej od tyłu (pod bagażnikiem).
              Zaglądałem parę razy ale nic nie namierzyłem. Rozwiązał już ktoś ten problem???

Komentarz

• marcink_1
                Rider
                • 2010
                • 312

Najprawdopodobniej jest to filtr paliwa. Poprostu w golfie jest umiejscowiony troszkę w innym miejscu.

Komentarz

• jamesbondzio
                  L&K
                  • 2009
                  • 1174
                  • Octavia III (5E3)
                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez marian_ag
                  Witam.

W obu autach jest taki sam problem z tym terkotaniem. Jest tylko minimalna różnica , mianowicie w Golfie hałas ten dobiega z prawej strony, środkowej części podwozia (jakby pod miejscem tylnego prawego pasażera), natomiast w Octavii bardziej od tyłu (pod bagażnikiem).
                  poczytaj dokładnie, ;-)
                  w O2 filtr paliwa jest pod spodem auta przy prawym tylnim kole, patrz pod progiem przy nadkolu.
                  w golfie nie wiem.
                  kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• and23
                    Classic
                    • 2010
                    • 33

Witam,
                    mam pytanie, czy ktoś próbował wymieniać filtr paliwa (w związku z "terkotaniem") w Krakowie i czy ewentualna wymiana odbyła się płatnie w przypadku auta na gwarancji?

Komentarz

• Big Wojtek
                      Rider
                      • 2010
                      • 440
                      • Hyundai

Czas na reaktywacje wątku. Samochód odebrałem w lutym br, przebieg 13 kkm, terkotanie zauważyłem wczoraj.Jest ciche, ale denerwujące. Mam zamiar zgłosić to do ASO. Czy ktoś na Górnym Śląsku wymieniał filtr w ramach gwarancji? Wiem, że ASO Bednarek znają sprawę ale wolałbym znaleźć serwis który wie o co chodzi, niż powoływać się na Bednarka.

[ Dodano: Pon 19 Gru, 11 18:13 ]
                      Halo ! Nikomu nie terkocze na Śląsku? To może przynajmniej wypowiedzą się ci którym wymienili filtr paliwa. Jak głośne to u Was było. W sumie u mnie jest to tak ciche, że trochę wstyd mi jechać do ASO. Żona tez dziwnie na mnie patrzy :wink: Mimo wszystko jest to słyszalne. Może się przyzwyczaję ? Rozdarty jestem :wink:

Komentarz

• lachmadżun
                        Classic
                        • 2010
                        • 4

U mnie terkotanie pojawiło się kilka tygodni temu, jest coraz głośniejsze i zaczyna mi już bardzo przeszkadzać (auto z sierpnia 2010, 25 kkm). Wybieram się z tym do serwisu, zwłaszcza że szarpie mi tez na niskich biegach DSG. Coś z tą jakością u Skody ostatnio nie najlepiej.

Komentarz

• jamesbondzio
                          L&K
                          • 2009
                          • 1174
                          • Octavia III (5E3)
                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Big Wojtek, lachmadżun, mróz i niska temperatura nasila te dzwięki ;-) wymienić filtr i po sprawie.

Komentarz

• marcink_1
                            Rider
                            • 2010
                            • 312

Witam.
                            Ja w zeszłym tygodniu wymieniłem już filtr drugi raz. W serwisie powiedzieli, że są teraz nowe typy tych filtrów i warto wymienić, ponieważ mają być pozbawione wady związanej z terkotaniem.

Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• Big Wojtek
                              Rider
                              • 2010
                              • 440
                              • Hyundai

Zamieszczone przez jamesbondzio
                              wymienić filtr i po sprawie.
                              Niby tak. Mam tylko obawy czy serwis tak chętnie podejdzie do tej wymiany. To terkotanie jest naprawdę cichutkie.

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                RS
                                • 2010
                                • 2822

Zamieszczone przez Big Wojtek
                                Mam tylko obawy czy serwis tak chętnie podejdzie do tej wymiany
                                wspomnij o forum i bezproblemowych wymianach w innych ASO.... to powinno rozjaśnić im umysł :P :diabelski_usmiech
                                SPOT Poznań:
                                .....

Komentarz

• Tichy
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 544

Panowie, ktoś wymieniał filtr w Toruniu lub okolicach? Ja byłem z tym w Z&Z ale mnie zbyli... fakt, że wtedy jak na złość nie chciał terkotać...

Komentarz

• jamesbondzio
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1174
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez marcink_1
                                    Witam.
                                    Ja w zeszłym tygodniu wymieniłem już filtr drugi raz. W serwisie powiedzieli, że są teraz nowe typy tych filtrów i warto wymienić, ponieważ mają być pozbawione wady związanej z terkotaniem.

Pozdrawiam
                                    Marcin

ja wymieniałem kolejny juz raz w październiku po gwarancji w czasie kolejnego przeglądu
                                    kupiłem filtr MANN'a , rzeczywiśce nowe wypusty tych filtrów mają inne ciśnienia w regulatorze ustawione.
                                    czyli jakas zmiana jest.

Komentarz

• zibibyd
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 48

Zamieszczone przez Tichy
                                      Panowie, ktoś wymieniał filtr w Toruniu lub okolicach? Ja byłem z tym w Z&Z ale mnie zbyli... fakt, że wtedy jak na złość nie chciał terkotać...
                                      Zadzwoń do Bieranowkiego w Bydgoszczy. Z tego co pamiętam to temat znali.

Komentarz

• Big Wojtek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 440
                                        • Hyundai

Byłem w Auto-Centrum Tychy. Sprawę znają , tylko filtra nie mieli. Jutro jadę na wymianę. Zdam relację czy przestało terkotać.

Komentarz

• idas
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 828

Witam.

poczytaj dokładnie, ;-)
                                          w O2 filtr paliwa jest pod spodem auta przy prawym tylnim kole, patrz pod progiem przy nadkolu.
                                          w golfie nie wiem.
                                          ???
                                          To co to za czesc w tej czarnej plasikowej obudowie w komorze silnika obok pojemnika na spriskiwacz do szyb

?
                                          Sam staram sie wymienic filtr ale nie mam pojecia jak :/
                                          VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                          VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• jamesbondzio
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1174
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez idas
                                            Witam.

poczytaj dokładnie, ;-)
                                            w golfie nie wiem.
                                            ???
                                            To co to za czesc w tej czarnej plasikowej obudowie w komorze silnika obok pojemnika na spriskiwacz do szyb
                                            Obrazek
                                            ?
                                            Sam staram sie wymienic filtr ale nie mam pojecia jak :/

idas,

może jednak jak nie masz pojęcia to zostaw to mechanikowi?
                                            zniszczysz złączke i bedziesz w czarnej dupie ;-)

tak wygląda filtr paliwa (przykład)

link do aukcji
                                            link2

to pod maską to co innego.

Komentarz

• idas
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 828

Ej no bez przesady :P
                                              Ja wiem jak wyglada filtr, ba nawet mam go nowego w pokoju
                                              Jedyne co to chce go wlasnie wymienic, tylko szukam w internecie i znalezc nie moge jak :P
                                              Wszystko tyczy sie starszych modeli, a do 1.4 TSI nie ma instrukcji.
                                              To w takim razie czy ktos wie:
                                              1. Co to jest za czesc w tej czarnej obudowie?
                                              2. Gdzie jest filtr w Golfie VI?

Ale komplikuja w tych nowych samochodach.

Komentarz

• Big Wojtek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 440
                                                • Hyundai

No i po wymianie. Zapanowała cisza

Komentarz

• jamesbondzio
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1174
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

idas, OK! OK! a patrzyłeś w podłodze od spodu przy prawym tylnim kole?
                                                  tak prawie na wysokości baku?
                                                  nie jest tak jak w O2?

Komentarz

• idas
                                                    Elegance
                                                    • 2006
                                                    • 828

Nie, caly czas myslalem ze to bedzie w komorze silnika.
                                                    Musze sprawdzic.

Komentarz

Pracuję...